Rørsopper
Sopper som har et tykt, svampaktig rørlag på undersiden av hatten kaller vi rørsopp. Om du deler hatten til en rørsopp i to, ser det ut som om hatten har to lag med soppkjøtt. Ser du nøye etter, ser du at det nederste laget består av mange små rør som sitter tett i tett. Det er som regel lett å plukke dette rørlaget vekk fra det øverste laget som er selve sopphatten.
Rørlaget kan ha ulik farge, det kan være hvitt, gult, grønt, rosa, rødt eller brunt. Rørmunningene kan være store og kantete eller bittesmå. Fargen på rørlaget og størrelse på rørmunningene kan hjelpe oss å bestemme hvilken rørsopp vi har funnet. Legg også merke til om stilken har årenett eller skrubb, og om den har ring. Noen rørsopper har kjøtt som blåner eller rødner når man skjærer i det.
I Norge finnes det ingen farlige giftsopper blant rørsoppene, men noen behøver ekstra lang varmebehandling, og andre smaker vondt. Alle rørsopper som smaker mildt er spiselige.